Vorm Forum

Professioneel of Amateuristisch

Amateur werk word vaak in verband gebracht met onkunde en prutswerk. Hoe blij zijn we niet als we onszelf professioneel kunnen noemen. Het staat voor kwaliteit, geleerdheid, kundigheid, snelheid, slimte, en alle eigenschappen die we zelf graag hebben, vooral als het gaat over hoe de baas tegen ons aankijkt. Als wij professioneel zijn behouden wij onze status ons werk en ons geld. En zijn onze bazen blij. En hoe graag noemt een bedrijf of instelling zich professioneel. Het is een gewichtige term waar men┬ánog steeds direct gevoelens aan overhoudt als “betrouwbaar” en “degelijk”.

Hoe anders moeten wij bijvoorbeeld werken als vader en moeder. Initiatieven worden aan onszelf overgelaten, van betaling is geen sprake, we verzinnen allerlei mensen die over onze schouder meekijken want we hebben geen baas!. Hoe lastig allemaal, want we willen toch ook niet aan amateur werk doen, met alle nare kenmerken van dien. Dus behelpen we ons te zeggen dat we blijven geloven in de liefde en ons lot. Amen

Toch ben ik er voor het stempel amateuristisch heel anders te gaan zien en dit stempel lekker te gaan plakken op alles wat ik doe. Niet in de zin van kwaliteit loos en onbeholpen. Ik ben voor Betrokken, en met zoveel mogelijk Passie en aandacht. Als het ons blijft lukken bijvoorbeeld om onze kinderen zo te begeleiden dat zij boven zichzelf uitstijgen, dan is het geen kwestie van welk niveau behaald moet worden. En dan mogen wij met wat we met elkaar bereiken, zonder een norm te stellen, Amateurs heten. Ik hoop dat we het de komende tijd zo kunnen organiseren dat ik mijn werk heel leuk blijf vinden. En ik hoop dat het heel goed en degelijk amateurwerk wordt. Uit of thuis.


Categorised as: tekst


Comments are closed.